Welcome to Our Website

Sadece temizlikte değil, turşuda da efsane! 20 günde ‘beyaz sirke’ mucizesi

Asetik asit ve suyun birleşiminden oluşan beyaz sirke, birçok insan tarafından doğal temizlik ürünü olarak kullanılıyor. Özellikle mutfak temizliğinde etkili olan beyaz sirke, asidik yapısıyla gerçek bir temizleyici olabiliyor.

Standart beyaz sirkedeki asit miktarı 4-8 aralığındayken temizlik için kullanılan sirkelerde bu oran %20’lere ulaşıyor. Beyaz sirkeler kullanım amacınıza göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle tüketmeden önce asit oranına dikkat edin.

Ev işlerinde tercih edilmesinin yanı sıra, yiyecekleri dezenfekte etmek için de kullanılabilir. Meyve ve sebzeleri beyaz sirkeli suda bekleterek temizleyebilirsiniz.

Çeşitli yemeklere veya salatalara ekleyerek beyaz sirke tüketebilirsiniz. Beyaz sirke sayesinde tükettiğiniz salata çok daha faydalı olabilir.

Ayrıca, turşu yapmak için farklı bir sirkeye ihtiyacınız yok. Yiyeceklere katılmasının yanı sıra tuz ve suyla karıştırılarak lezzetli turşular elde edebilirsiniz.

Birçok farklı yöntemle turşu kurmak mümkün. Bu yöntemlerden biri de turşu kurarken beyaz sirke kullanmak. Bu sayede hazırlanan turşular hem kısa sürede tüketilebiliyor hem de daha lezzetli oluyor. Turşu olarak tüketmek istediğiniz tüm yiyecekleri beyaz sirke kullanarak dönüştürebilirsiniz.

Hazırladığınız turşu miktarına ölçülü olacak şekilde beyaz sirke kullanarak kolayca turşu hazırlayabilirsiniz. Bunun için ekstra bil malzeme kullanmanız gerekmiyor. Üstelik beyaz sirkeyi satın almadan, evde hazırlayabilirsiniz.

Beyaz sirke yapmak için gerekli olan temel ihtiyaç, sirke anası. Su, mısır veya şeker pancarı, bulgur veya nohut kullanarak beyaz sirke elde etmek mümkün. Yapım aşaması ise oldukça basit. Ancak beyaz sirkenin hazır hale gelmesini beklemek uzun sürebilir.

Gerekli malzemeleri karıştırdıktan sonra cam bir kavanoza koyarak ağzını sıkıca kapatın. Karışımı oda sıcaklığında, karanlık bir alanda 20 gün boyunca bekletin. Bekleme aşamasında bir kereliğine sirke anasını karıştırın.

20 günün sonunda kavanozdaki sirke anasını dilediğiniz kadar suyun olduğu temiz bir kaba ekleyin. Bu işlem bittiğinde 20 gün daha beklemeye bırakın. Tüm işlemler bittiğinde beyaz sirkeniz hazır olacak. Son olarak sirkeyi süzerek kullanmayı unutmayın.

Beyaz sirke ve diğer sirkeler arasındaki fark

Meyveler yoluyla üretilen elma veya üzüm sirkesi, fermantasyon yoluyla elde edilir. Elma sirkesinin tadı beyaz sirkeye göre daha yumuşaktır. Asit miktarı daha düşük olan elma sirkesi, genel olarak doğrudan tüketime de uygun olabilir. Ancak beyaz sirkenin direkt olarak içilmesi önerilmez.

Cilt için de sağlıklı etkileri var

Beyaz sirkenin asit oranından çokça bahsettik. Bu asit dengesi cilt gözeneklerinin küçülmesine yol açabilir. Cildi temizleyecek kadar etkili olan beyaz sirke, oluşan güneş lekelerini bile ortadan kaldırabilir. Doktorlar, beyaz sirkenin cilt enfeksiyonları üzerinde etkili olduğunu belirtiyor.

Beyaz sirkeyi cilt bakımı için kullanmak isterseniz, aşırıya kaçmamaya özen gösterin. Suyla karıştırmak daha faydalı olabilir. Bir pamuk yardımıyla cildinize sürebilirsiniz. Cildin alerjik reaksiyonlar göstermediğine emin olmak için sürmeden önce farklı bir bölgede deneyebilirsiniz.

Yiyeceklere ilave edeceğiniz beyaz sirke, midenin daha geç boşalmasını sağlar. Bu da uzun süre tok kalmanıza yarayabilir. Uzun süreli tokluk hissi için salatalarda beyaz sirke kullanmayı deneyin.

Yapılan bazı çalışmalarda yemekten sonra tüketilen beyaz sirkenin kan şekeri üzerinde olumlu etkiler yarattığı belirlendi. İnsülin seviyesini azaltan beyaz sirke, kan şekerini dengelemek için destekleyici olabilir.

Beyaz sirkedeki antimikrobiyal etki sayesinde siğil, kulak enfeksiyonu ve mantar gibi problemler tedavi edilebilir.

Beyaz sirkenin vücuda karşı bir zararı yoktur. Ancak içindeki asit miktarının fazla olması mide rahatsızlıklarını tetikleyebilir. Reflü, ülser veya gastrit gibi mide hastalıklarına sahipseniz beyaz sirkeyi tüketmeden önce doktorunuza danışabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir