Mangalın Yeni Gözdesi: Tirsi Balığı
Tirsi: Mangal Söndüren Karadeniz Balığı
DÜZCE – Karadeniz’in en sevilen balıklarından biri olan tirsi, yüksek yağ içeriğiyle bilinen bir lezzet şölenine dönüşüyor. Hamsi ve mezgitin ardından en popüler balık haline gelen tirsi, balıkseverlerin gözdesi oldu.
İstavrittekinden daha büyük olan tirsi, sardalyaya benzeyen bir akraba. İnce ve rahatsız etmeyen kılçıklara sahip olmasıyla dikkat çeken tirsi balığı, kılçıklarının bile kolayca yenebilir olmasıyla biliniyor. Yüksek yağ oranına sahip olan bu balık, muhteşem lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakıyor. Ekonomik fiyatıyla da dikkat çeken tirsi, omega ve B12 vitaminleri açısından oldukça zengin bir kaynak.
Sezon boyunca karşılaşılması zor olan hamsinin yerini alan tirsi balığı, balıkçı tezgahlarında en çok talep görenler arasında yer alıyor. Hamsiyi arayan balıkçılar için güzel bir alternatif olan tirsi, tadı ve besleyici özellikleriyle öne çıkıyor. Düzce’deki bir balıkçı olan Hülya Kılıç, tirsi balığının özelliklerinden bahsederken, “Tirsi balığı, sardalyaya benzer ama farklı bir lezzete sahip. Bazılarına göre ana lüfer, bazılarına göre mangal söndüren olarak bilinir. Bu balık, yağlı yapısıyla mangalda harika bir tat verir. Izgarada da lezzetli olur. Fırın veya tavada da pişirilebilir, ancak hafif yağ sürüp mısır unuyla da harika bir lezzet elde edebilirsiniz” şeklinde konuştu.